Stukje historie

Amsterdam

Geen enkele stad is zo veelzijdig en kleurrijk . Amsterdam zit vol verhalen. De oude grachten worden afgewisseld door spannende steegjes en monumentale panden. De diversiteit van de stad vind je terug in alle verschillende cafeetjes, restaurants en vooral op straat. Maar hoe is deze diversiteit van etniciteiten eigenlijk tot stand gekomen?

Al vanaf het eind van de 16e eeuw heeft Amsterdam een aanzuigende werking gehad op mensen die anders dachten of geloofden dan in hun eigen land was toegestaan. De noorderlijke Nederlanden waren vanaf 1578 protestants en vandaar dat veel protestanten en doopsgezinden uit het zuiden van Europa naaimages-3r Amsterdam vluchtten. Ook joden uit onder andere Spanje en Frankrijk vluchtten aan het eind van de 16e en het begin van de 17e eeuw naar het gastvrije Amsterdam. Deze immigranten zorgden met hun geld, kennis en netwerk voor een enorme boost in de ontwikkeling van de rijkdom van Amsterdam. De Gouden Eeuw in Nederland is voor een groot deel aan deze geloofsvluchtelingen te danken.

Afbeelding 1: verschillende etniciteiten op de Dam in de Gouden Eeuw

Deze sfeer van tolerantie is door de eeuwen heen blijven bestaan. Ook door het latere nederlandse liberale beleid op het gebied van bijvoorbeeld drugs- en homorechten trok dit enorm veel mensen aan uit de hele wereld die hier zichzelf konden zijn en hun mening konden uiten.

Amsterdam heeft momenteel zo’n 820.000 inwoners, afkomstig uit 180 verschillende landen. In een volgend artikel gaan we vertellen waar al deze verschillende groepen mensen wonen en in welke buurten zij zijn samengekomen door de jaren heen.

 

Geschreven door: Fien Jonker

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s