Mensbeelden in de kunst en cultuur

Op het gebied van kunst en cultuur is er in Amsterdam genoeg te beleven. De stad barst van de galerieën, theaters, musea en clubs. Wij hebben bekeken hoe het romantische en het barbaarse mensbeeld terug te zien zijn in de culturele voorzieningen van de stad.

ziggo dome

Een plek waar vooral barbaarse mensen zullen komen is de Ziggo Dome. Deze evenementenlocatie  in Amsterdam is in hoog tempo uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende locaties voor concerten, optredens en festivals. Ieder jaar treden hier tal van nationale, maar ook internationale artiesten op. Hierdoor komt er een erg divers publiek naartoe. De Ziggo Dome sluit aan bij het barbaarse mensbeeld, want bezoekers kiezen voor spectaculariteit die wordt gewaarborgd door indrukwekkende licht- en geluidseffecten. Optredens volgen elkaar in hoog tempo op waardoor er veel vaart in de shows zit. Tijdens een optreden zijn de bezoekers vrij om te doen wat ze willen; ze kunnen zingen, dansen, kletsen, of opnames maken met hun smartphone. Aangezien er geen inspanning van de bezoekers vereist wordt is dit goed mogelijk. Dit past goed bij de barbaren, aangezien zij echte multitaskers zijn.

rijksmuseum

Het Rijksmuseum is een plek waar mensen met een romantisch mensbeeld helemaal op hun plaats zijn. Dit museum biedt een overzicht van de Nederlandse geschiedenis en kunst. Hier komt de waarde spiritualiteit duidelijk naar boven, er wordt aandacht besteed aan kunst en niet aan wetenschap. Dit is te bewijzen met het feit dat het Rijksmuseum beschikt over maar liefst zeven collecties, verspreid over tweehonderd zalen. Bezoekers worden door middel van kunst ondergedompeld in de vaderlandse geschiedenis. Dit past bij de romantische mens, want deze verkiest het verleden boven het heden. Dit is de ideale plek om je te laten leiden door je gevoelens en emoties en je te laten raken door wat je ziet.

eye

Daarnaast zijn er in de stad natuurlijk ook plaatsen waar mensen met een romantisch en barbaars mensbeeld elkaar kunnen ontmoeten. Een voorbeeld van zo’n culturele instelling is het EYE Film Instituut. Dit filmmuseum wil een levendige filmcultuur in Nederland bevorderen. Het EYE huisvest de grootste filmbibliotheek van Nederland. De verzameling films omvat de hele filmgeschiedenis: van stomme films uit het einde van de 19e eeuw tot hedendaagse producties. Het museum is toegankelijk voor mensen met verschillende mensbeelden. Film wordt gepresenteerd als vermaak, maar ook als kunstvorm, cultureel erfgoed en als maatschappelijk document.

Er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden te vinden van musea en podia in Amsterdam. Naar aanleiding van deze voorbeelden kunnen wij dus concluderen dat er in Amsterdam genoeg kunst en cultuur te vinden is voor iedereen. Romanticus of barbaar, er is voor ieder wat wils.

Geschreven door: Bo Mulder

Bronnen:

Ziggo Dome. (z.j.). Verhaal. Geraadpleegd van https://www.ziggodome.nl/over/verhaal

Rijksmuseum Amsterdam. (z.j.). Organisatie. Geraadpleegd van https://www.rijksmuseum.nl/nl/organisatie

EYE Film Instituut Nederland. (z.j.). Over EYE. Geraadpleegd van https://www.eyefilm.nl/over-eye

EYE Film Instituut Nederland. (2016, 16 februari). EYE Film Instituut Nederland. Geraadpleegd van https://nl.wikipedia.org/wiki/EYE_Film_Instituut_Nederland

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s