Cultuur- productie en cultuurbeleid

Zoals al eerder vermeld op deze blog, zijn er in Amsterdam ontzettend veel culturele instellingen te vinden. In dit artikel gaan we eerst kijken naar de waardeketen waarbinnen kunst en cultuur ontstaan. Vervolgens zullen we het cultuurbeleid van de gemeente bekijken, en concluderen wat er in Amsterdam nog ontbreekt op dit gebied.

De waardeketen is een model dat bestaat uit vier opeenvolgende fases, namelijk: creatie, productie, distributie en consumptie. In de creatiefase ontstaan creatieve ideeën, bijvoorbeeld plannen voor een theaterstuk. Deze ideeën worden vervolgens uitgeprobeerd en uitgevoerd in de productiefase. In deze fase gaat de regisseur dus met de acteurs aan de slag en wordt het stuk gemaakt en gerepeteerd. In de distributiefase wordt gekeken naar hoe het creatieve product bij het publiek kan komen. Er moet bijvoorbeeld worden gekeken in welke theaters de productie opgevoerd zal worden. Ten slotte wordt het product in de consumptiefase aan de ‘consumenten’ getoond. Zij gaan het toneelstuk bekijken in een theater of schouwburg. Uit het bovenstaande blijkt dat er een duidelijke relatie is tussen de  vier fases. Bij het ontstaan van een (creatief) product lopen de fases vaak in elkaar over.

Voor ons onderzoek zijn deze stadia verdeeld in twee clusters: plekken waar wordt gecreëerd en geproduceerd, en plekken waar wordt gedistribueerd en geconsumeerd. In het cluster creatie en productie horen (groepen) makers, studio’s, ateliers en andere gelijksoortige instellingen. Een aantal voorbeelden hiervan in Amsterdam zijn: het Koninklijk Concertgebouworkest, Amsterdam Sinfonietta, Toneelgroep Amsterdam en Dansmakers Amsterdam. In deze gelegenheden worden, individueel of in groepen, creatieve concepten dus uitgedacht en uitgevoerd. Dit zijn de plekken waar orkesten, dans- en toneelgezelschappen en kunstenaars samenkomen en nadenken over nieuwe projecten. Realiseerbare ideeën worden vervolgens uitgevoerd. In het cluster distributie en consumptie horen galeries, theaters, musea, podia en clubs.  In deze gelegenheden kunnen mensen in contact komen met de kunst die is gecreëerd in de voorgaande fases. Een aantal voorbeelden hiervan in Amsterdam zijn: Het Concertgebouw, Paradiso, Stadsschouwburg Amsterdam, De Kleine Komedie en Podium Mozaiek.

Nu we een beter beeld hebben van alle aanwezige voorzieningen in de stad, gaan we kijken naar het cultuurbeleid van de gemeente Amsterdam. Uit het cultuurbeleid van de gemeente blijken 4 speerpunten die zij willen nastreven. Dit zijn:

  • Het creëren van meer verbindingen tussen kunst- en cultuurinstellingen.
  • Het realiseren van een breder aanbod van cultuureducatie.
  • Het ondersteunen van (jonge) talentvolle kunstenaars.
  • Meer kunst- en cultuur in alle buurten van de stad en de bewoners hierin betrekken.

Wij zouden de gemeente Amsterdam daarom het volgende advies willen geven: het is belangrijk dat er cultuurhuizen komen in alle delen van de stad, en niet alleen in het centrum. Deze cultuurhuizen kunnen een aantal belangrijke functies vervullen. In de eerste plaats kunnen buurtbewoners met verschillende etnische achtergronden hier met elkaar in contact komen, en kennis maken met elkaar en elkaars cultuur. Dit is goed voor de sociale cohesie in de buurt, de bewoners zullen zich meer betrokken voelen bij hun wijk. Daarnaast realiseren deze cultuurhuizen een breder aanbod van cultuureducatie. Op deze locaties kunnen lessen worden gegeven in de verschillende kunstdisciplines, door professionals of de bewoners zelf. Deze professionals kunnen afkomstig zijn van meer professionele instellingen zoals (grote) dans- en theatergezelschappen. Zo ontstaan verbindingen. Bovendien kunnen deze cultuurhuizen voor jonge, talentvolle kunstenaars dienen als een podium en kunnen zij worden ondersteund door de professionals.

We kunnen concluderen dat er in Amsterdam op het eerste gezicht geen gebrek is aan kunst en cultuur. Wanneer we beter kijken zien we dat hier in de buurten buiten het centrum des te meer behoefte aan is. De gemeente moet dus meer aandacht besteden aan cultuurhuizen in deze wijken. Op het gebied van kunst en cultuur is er natuurlijk altijd ruimte voor verbetering en uitbreiding!

Geschreven door: Bo Mulder

Bronnen:

Gemeente Amsterdam. (2013, 7 oktober). College presenteert Kunstenplan 2013-2016. Geraadpleegd van https://www.amsterdam.nl/kunstencultuur/kunst-cultuurbeleid/kunstenplan/kunstenplan-2013/

Gemeente Amsterdam. (juli 2013). Kunstenplan. De stad en de kunst. Gemeente Amsterdam. (2013, 7 oktober). College presenteert Kunstenplan 2013-2016. Geraadpleegd van https://dmo_kunstenplan_2013-2016_25juli2013_v2%20(2).pdf

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s